Formació permanent del professorat

Anàlisi       Conclusions       Recomanacions       Metodologia

Anàlisi

La presència de la ETCG en la formació permanent del professorat dona una idea dels esforços realitzats en aquesta matèria per les administracions públiques amb competències educatives. Aquesta rellevància pot analitzar-se a través de les següents preguntes:

Està inclosa la ETCG en les propostes de formació docent dissenyades des de les administracions educatives autonòmiques?

Hi ha temàtiques o metodologies relacionades amb la ETCG incloses en aquestes propostes de formació docent?

Quines característiques (durada, format, metodologia) tenen les propostes de formació docent sobre ETCG dissenyades o promogudes des d’aquests àmbits?

Existeixen experiències de coordinació entre diferents agents (departaments de les administracions públiques, organitzacions socials, etc) per al disseny de propostes de formació docent sobre ETCG?

Existeixen propostes de formació docent sobre ETCG promogudes per les administracions educatives autonòmiques que per les seves característiques puguin ser referents per a la posada en marxa d’altres propostes similars?

Conclusions

Sobre la base de les preguntes anteriors, l’informe conclou que:

A penes existeixen propostes explícites i integrals de formació i aprofundiment en matèria de ETCG.

Els diferents enfocaments de la ETCG no estan incorporats amb claredat en formacions que aborden temàtiques o metodologies pròximes a aquesta.

Existeixen centres que decideixen deixar processos d’innovació per no poder fer front als processos administratius que impliquen.

És difícil trobar propostes que treballin elements relacionats amb les motivacions i la dimensió vocacional del professorat, així com amb la dimensió política de l’educació.

En la majoria dels casos, els centres de formació del professorat no compten amb assessories especialitzades en ETCG.

Els actors especialitzats en ETCG (com les ONGD) no compten amb l’empara institucional que els permeti desenvolupar processos formatius en les condicions més adequades.

Recomanacions

Per a la millora de la formació permanent del professorat en matèria de ETCG es proposa:

5.- Aprofundir en els enfocaments i les competències claus de la ETCG en els processos de professionalització docent

Incorporar com a prioritària una línia de formació específica en ETCG dins dels programes anuals de propostes de formació docent.

Vincular la ETCG amb la pràctica docent, el suport de processos de planificació i el desenvolupament per competències en el professorat i alumnat.

Dissenyar propostes formatives atesos els diferents nivells d’experiència i de coneixement del professorat sobre la ETCG.

Promoure i donar suport a espais i processos on centres i professorat puguin compartir experiències i eines vinculades amb la ETCG.

Promoure la formació específica en ETCG en els diferents perfils de l’administració pública.

Promoure aliances entre els centres de formació del professorat i la resta d’agents de la comunitat educativa.

Aprofitar els grans esdeveniments globals (pandèmia, invasió d’Ucraïna,…) per a la sensibilització i formació del professorat.

6.- Afavorir la incorporació de la ETCG en la implementació de la política educativa i en la gestió dels processos

Promoure processos d’innovació educativa de mitjà termini que facilitin la incorporació de la ETCG.

Integrar els diferents processos d’innovació i enfortiment de capacitats promoguts dins de l’espai escolar per diferents agents.

Reforçar els processos de formació permanent dirigits al professorat i als equips directius.

Orientar una línia de treball específica cap a la relació de la ETCG amb el desenvolupament curricular de la LOMLOE.

Metodologia

En aquesta part de la recerca s’ha revisat la documentació disponible dels serveis de formació de 9 comunitats autònomes i s’han realitzat 7 entrevistes, cinc a serveis d’educació, una al servei de Cooperació Internacional de la Junta de Castella i Lleó i una més a la Subdirecció General de Cooperació Territorial i Innovació Educativa (SGCTIE) del Ministeri d’Educació i Formació Professional. En les entrevistes han participat un total de 15 persones.

0
persones
0
entrevistes
0
CCAA
Promogut per:
Finançat per: